Спростування інформації про перехід окремих парафій Житомирської єпархії УПЦ в "ПЦУ".

23.01.2019

22 січня 2019 року, на сайті Житомирської обласної державної адміністрації з'явилося повідомлення, що в селах Демківці Любарського району і Княжин Чуднівського району Житомирської області «парафіяни церков провели збори релігійних громад, під час яких вирішили перейти з Української Православної Церкви Московського Патріархату в Єдину Православну Церкву України». Про це пише Союз православних журналістів, які отримали коментарі від благочинних Житомирської єпархії УПЦ вищезгаданих районів.

Повідомлення про перехід релігійних громад сіл, Демківці, Княжин та Павлівка, опубліковане прес-службою Житомирської облдержадміністрації, не відповідає дійсності.

«За словами керівників РДА (Любарської і Чуднівської, – ред.), днями відбулися збори жителів у селах Демківці та Княжин, під час яких громади прийняли рішення про зміну канонічної підпорядкованості і перехід в ПЦУ», – йдеться на сайті Житомирської облдержадміністрації.

Однак, як повідомили священнослужителі СПЖ Житомирської єпархії УПЦ, ця інформація не відповідає дійсності.

Так, в селі Демківці дійсно 22 Січня 2019 року пройшли збори релігійної громади, проте на них парафіяни виступили за те, щоб залишитися в лоні канонічної Церкви. Документи, підписи людей, передали в Житомирську держадміністрацію, але спростування не послідувало.

«У нас було голосування в селі Демківці Любарського району, за протоколом проголосувало 38 людей за те, що ми не відходимо від канонічної Церкви і залишаємося при Блаженнішому Митрополиті Онуфрії та УПЦ, не маємо бажання переходити в новостворену церковну структуру під назвою "ПЦУ", – сказав у своєму коментарі для СПЖ благочинний Любарського району Житомирської єпархії УПЦ протоієрей Микола Шапіренко. – Так як це було доведено до відома і було оформлено на зборах, чому інформація була перекручена і спотворена - ми не розуміємо».

Отець Микола підкреслив, що парафіяни храму святого Василія Великого с. Демківці залишилися вірними УПЦ навіть після того, як представники «Правого сектора», які спеціально приїхали для участі у зборах, стали погрожувати їм і священикам.

"Коли в ході засідання в залі почалися погрози, громада піднялася і вийшла. Залишилося близько 15 осіб, до десятка з яких – сторонні. З ким вони далі проводили ці збори, як вони їх проводили як і голосували – я не знаю, тому що наші парафіяни повернулися в церкву і там чекали, поки вся ця вакханалія закінчиться. Крім того, віруючі повернули пожертву місцевому меценату, який на зборах став агітувати їх перейти в ПЦУ. Люди сказали, що якби вони знали, що їх за ці гроші купити хочуть, вони б їх не взяли", - розповів благочинний Любарського району.

Інформація про «перехід з релігійної громади УПЦ» в селі Княжин також не відповідає дійсності, оскільки, як розповів СПЖ благочинний Чуднівського округу Житомирської єпархії протоієрей Андрій Змієвський, «у селі є каплиця, наші священики туди іноді приїжджали, але зареєстрованої громади Української Православної Церкви в Княжине не було».

У селі Павлівка Пулинского району Житомирської області православна громада місцевого храму УПЦ на честь Дмитра Солунського також нікуди з УПЦ не переходила, хоча ця інформація з'явилася на сайті Житомирської облдержадміністрації ще 19 січня.

«В Павлівці нормально все, як було, так і залишилося. Так, було обговорення, але воно було на користь нашої канонічної Церкви", - повідомив СПЖ благочинний Пулинського району Житомирської єпархії УПЦ ієрей Андрій Фатич.

Прес-служба Житомирської єпархії.

Роздiл: 
Новости Епархии